wtorek, 8 kwietnia 2014

Lekki sernik z brzoskwiniami

Sernik to ciasto często spotykane na polskich stołach, a jego wariacji jest naprawdę sporo. Ja od klasycznego, nieco twardszego z rodzynkami preferuję lekką wersję, prawie rozpływającą się w ustach, z dodatkiem brzoskwiń. Przepis jest łatwy, więc zachęcam nawet amatorów pieczenia do wypróbowania go :)

Składniki:
* 6 jajek (białka i żółtka osobno)
* 1 kg sera białego półtłustego
* 250 g masła roślinnego lub margaryny
* 150 g cukru
* mały jogurt naturalny (ok. 165 g)
* 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
* puszka brzoskwiń w syropie
* bułka tarta i trochę masła do wysmarowania formy

Masło i ser tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera. Miksujemy je z żółtkami na gładką masę. Następnie dodajemy cukier, jogurt naturalny i mąkę i znów wszystko miksujemy. Ubijamy białka aż powstanie sztywna piana i delikatnie łączymy ją z masą serową. Dużą okrągłą formę smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy bułka tartą, potem wylewamy na nią nasz surowy sernik. Brzoskwinie z puszki osączamy z syropu, tniemy je na 4 części. Wkładamy je do masy, tak by nie było ich widać. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 - 60 minut. Uwaga! Sernik w środku może być trchę mokry, grunt, żeby to nie była totalnie lejąca się masa ;) Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz