Składniki:
* 6 twardych bananów
* 2 szklanki cukru
* 4 jajka
* 3 szklanki mąki tortowej
* 2/3 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* bakalie np. po 50 g rodzynek i płatków migdałowych
* trochę masła i bułki tartej do smarowania formy
Banany obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jajka (w temperaturze pokojowej) ubijamy wraz z cukrem, pod koniec dodając jeszcze proszek do pieczenia i sodę. Następnie wsypujemy do tego mąkę, starte banany i bakalie oraz wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Podłużną, dużą brytwankę smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy bułka tartą. Wlewamy do niej powstałą masę i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 h - 1.20 h sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku. Uwaga! Jeśli zobaczymy, że po ok. 40 min. ciasto jest już mocno zrumienione z wierzchu, przykryjmy je folią aluminiową, żeby się nie spiekło. Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocnych! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz