wtorek, 17 marca 2015

Szarlotka sypana

Jabłko to zdecydowanie mój ulubiony owoc, jeśli chodzi o pieczenie ciast. Jest tanie, dostępne przez cały rok i jeszcze nie poznałam nikogo, kto by go nie lubił. Dlatego dzisiaj podam Wam kolejny, bardzo prosty przepis na wypiek z tym dodatkiem.


Składniki:
* 4 duże jabłka
* 125 g masła roślinnego
* 200 g mąki tortowej
* 200 g kaszki mannej
* 150 g cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Średniej wielkości, okrągłą formę na ciasto smarujemy grubo masłem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie układamy warstwy szarlotki: 160 g suchych składników, połowę startych jabłek, 160 g suchych składników, połowę startych jabłek, resztę suchych składników. Na to dajemy pozostałą część masła, krojąc go na małe kawałeczki (lub trąc, jeśli jest mocno schłodzone) i równomiernie rozprowadzając. Całość pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz