Składniki:
* 600 g śmietanki 30%
* 3 łyżki żelatyny
* szklanka mleka
* 1 kg truskawek
* 3/4 szklanki cukru
* duża paczka okrągłych biszkoptów
* ok. 14 dużych herbatników
Mleko zagotowujemy. Wsypujemy do niego żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby zastygła. W tym czasie płuczemy truskawki wodą, oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki. Połowę z nich blendujemy (mogą zostać większe kawałki). Ubijamy śmietankę z cukrem, pod koniec dodajemy mus truskawkowy i schłodzoną żelatynę z mlekiem, wszystko dokładnie miksujemy Na spód okrągłej tortownicy kładziemy folię aluminiową. Na to okrągłe biszkopty, jeden obok drugiego, a w przerwy pomiędzy nimi truskawki. Po bokach tortownicy ustawiamy herbatniki. Wlewamy połowę naszej masy i znów układamy biszkopty, potem truskawki i pozostałą część truskawkowej śmietanki. Na wierzchu możemy jeszcze położyc biszkopty. Całość schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz