niedziela, 22 grudnia 2013

Cynamonowe ciasteczka

Raczej nie zakładałam, że na swoim blogu będę publikować kulinarne przepisy. Jednak na specjalna prośbę mojego kolegi postanowiłam napisać, jak zrobić cynamonowe ciasteczka, idealne na Święta Bożego Narodzenia. Pachną obłędnie, a smakują jeszcze lepiej ;)



Składniki:
* 25 dag mąki
* 10 dag masła
* jajko
* 12 dag cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki cynamonu
* 1/3 szklanki brązowego lub białego cukru
* sól

Na stolnicę wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Taką mieszankę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy do tego cukier, łyżeczkę cynamonu oraz jajko. Całość szybko zagniatamy i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie przygotowujemy posypkę: brązowy cukier mieszamy z 2 łyżeczkami cynamonu. Po minionym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka (najlepiej gwiazdkami, choinkami albo ludzikami, żeby było świątecznie ;)) i obtaczamy je w cukrze z cynamonem. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy przy tym ok. 1,5 - 2 cm odstępy, ponieważ ciasteczka się rozrosną, a zbyt "ściśnięte" mogą sie posklejać i zdeformować. Wkładamy na 8 - 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia - po kilku minutach powinny być juz twarde i nadawać sie do zjedzenia. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz