Raczej nie zakładałam, że na swoim blogu będę publikować kulinarne przepisy. Jednak na specjalna prośbę mojego kolegi postanowiłam napisać, jak zrobić cynamonowe ciasteczka, idealne na Święta Bożego Narodzenia. Pachną obłędnie, a smakują jeszcze lepiej ;)
Składniki:
* 25 dag mąki
* 10 dag masła
* jajko
* 12 dag cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki cynamonu
* 1/3 szklanki brązowego lub białego cukru
* sól
Na stolnicę wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Taką mieszankę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy do tego cukier, łyżeczkę cynamonu oraz jajko. Całość szybko zagniatamy i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie przygotowujemy posypkę: brązowy cukier mieszamy z 2 łyżeczkami cynamonu. Po minionym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka (najlepiej gwiazdkami, choinkami albo ludzikami, żeby było świątecznie ;)) i obtaczamy je w cukrze z cynamonem. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy przy tym ok. 1,5 - 2 cm odstępy, ponieważ ciasteczka się rozrosną, a zbyt "ściśnięte" mogą sie posklejać i zdeformować. Wkładamy na 8 - 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia - po kilku minutach powinny być juz twarde i nadawać sie do zjedzenia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz