sobota, 8 marca 2014

Szarlotka

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Jest dosyć pracochłonna, ale jej smak rekompensuje zużyty na nią czas oraz energię. Najlepiej smakuje na ciepło - kilka minut po wyjęciu z piekarnika lub podgrzana w mikrofalówce ;)



Składniki:
kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
250g masła roślinnego
4 łyżki cukru
5 żółtek
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1 - 2 łyżeczki cynamonu ( w zależności jak bardzo chcemy by był wyczuwalny;))
nadzienie:
7 średnich lub 10 małych jabłek
opakowanie cukru waniliowego
5 białek
150g cukru
pół torebki budyniu

Składniki na kruche ciasto, oprócz cynamonu, zagniatamy. Kiedy będziemy już mieli jednolitą masę, jej 2/3 dajemy na talerz i wkładamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą część dokładnie łączymy z cynamonem, pakujemy w folię i chowamy do zamrażarki. Następnie obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach. Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyciągamy nasze ciasto z lodówki, wałkujemy je na delikatnie oprószonej mąką stolnicy ( i oprószonym mąką wałkiem :)) i wykładamy nim przygotowaną blachę. Potem równomiernie rozkładamy na nim jabłka. Ubijamy białka mikserem, pod koniec powoli dodając budyń oraz cukier. Uzyskaną w ten sposób pianę wykładamy na jabłka. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy je tarce nad warstwą z białek tworzącc w ten sposób cynamonwą kruszonkę. Całość wkładamy na 45 minut to piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto sie do niego nie przykleja i jeśli nie, możemy je wyjmować. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz