niedziela, 23 listopada 2014

Brownie

Uwielbiam robić to amerykańskie ciasto! <3 Nie tylko dlatego, że jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu, ale również z powodu cudownego, czekoladowego zapachu, który roznosi się po całym domu podczas jego pieczenia.


Składniki:
* 240g czekolady deserowej
* 240g czekolady mlecznej
* 90g masła
* 300g cukru
* 10g cukru waniliowego
* 240g mąki
* 4 duże jajka
* szczypta soli
* trochę masła i bułki tartej (do wysmarowania formy)

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Małą, prostokątna blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Metalowy garnek wstawiamy do większego rondla z gotującą się wodą. Czekoladę deserową łamiemy na małe kawałki, wkładamy wraz z masłem do garnka i mieszamy, dopóki oba składniki się nie rozpuszczą. Następnie masę ściągamy z ognia. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, a następnie jajka, mąkę i sól, równocześnie wszytko dokładnie mieszając. Mleczną czekoladę kruszymy na małe kosteczki i dodajemy do masy. Całość przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, czy brownie jest gotowe, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

1 komentarz: