Składniki:
* 3 szklanki mleka
* 1 szklanka cukru
* 3 żółtka
* 2 łyżki mąki tortowej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 150 g masła roślinnego
* 100 g wiórków kokosowych
* duża paczka herbatników lub krakersów ok. 350 g
* do dekoracji: wiórki kokosowe lub kuleczki kokosowe w czekoladzie
Miksujemy żółtka z mąką i 2 szklankami mleka. Pozostałą szklankę mleka gotujemy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do tego zmiksowaną wcześniej masę. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając cały czas, dopóki nie zgęstnieje i nie zrobi się budyń. Odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Po ok. 20 - 30 minutach, gdy budyń będzie ledwo ciepły, miksujemy go z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki, a następnie z wiórkami kokosowymi. Masę odstawiamy jeszcze na kilka minut do całkowitego ostygnięcia. Na małej prostokątnej lub kwadratowej blaszce kładziemy podwójną warstwę herbtaników tak aby, jak najlepiej zakryć przerwy między poszczególnymi ciastkami. Na tym kładziemy połowę budyniowo - kokosowej masy. Czynności z dwóch wcześniejszych zdań powtarzamy ;) Pozostaje juz tylko dekoracja. Wierzch możecie posypać np. wiórkami kokosowymi. Ja akurat użyłam kokosowych kuleczek w czekoladzie, które świetnie sprawdziły się jako napis z okazji urodzin mojego brata ^^ Gotowe ciasto Rafaello należy trzymać w lodówce, najlepiej przez kilka godzin przed podaniem, żeby się nie rozpadło. Smacznego :)
* do dekoracji: wiórki kokosowe lub kuleczki kokosowe w czekoladzie
Miksujemy żółtka z mąką i 2 szklankami mleka. Pozostałą szklankę mleka gotujemy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Następnie dolewamy do tego zmiksowaną wcześniej masę. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając cały czas, dopóki nie zgęstnieje i nie zrobi się budyń. Odstawiamy do ostygnięcia w chłodne miejsce. Po ok. 20 - 30 minutach, gdy budyń będzie ledwo ciepły, miksujemy go z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki, a następnie z wiórkami kokosowymi. Masę odstawiamy jeszcze na kilka minut do całkowitego ostygnięcia. Na małej prostokątnej lub kwadratowej blaszce kładziemy podwójną warstwę herbtaników tak aby, jak najlepiej zakryć przerwy między poszczególnymi ciastkami. Na tym kładziemy połowę budyniowo - kokosowej masy. Czynności z dwóch wcześniejszych zdań powtarzamy ;) Pozostaje juz tylko dekoracja. Wierzch możecie posypać np. wiórkami kokosowymi. Ja akurat użyłam kokosowych kuleczek w czekoladzie, które świetnie sprawdziły się jako napis z okazji urodzin mojego brata ^^ Gotowe ciasto Rafaello należy trzymać w lodówce, najlepiej przez kilka godzin przed podaniem, żeby się nie rozpadło. Smacznego :)
No dobre Ci wyszło siostra :P
OdpowiedzUsuńDziękuję bracie :*
Usuń